Rezistans Nedir?
Rezistans oldukça yüksek ısılara karşı direnç gösteren bir üründür. Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren direnç tellerine ‘rezistans’ denir. elektrikli ısıtma ve ısınma amaçlı olan cihazlarda ısıyı meydana getiren metal tellere rezistans denir. Rezistansın içinde krom (Cr), alüminyum (AL) ve nikel (Ni) bulunan demir (Fe) alaşımlarından rezistans teli meydana gelir.
Genel olarak halk arasında krom-nikel rezistans teli olarak bilinir. Rezistans telleri yuvarlak ve yassı olmak üzere iki gruba ayrılır. Rezistans teli nikel krom alüminyum ve demir alaşımlarına göre farklı çalışma sıcaklıklarına sahiptir. Rezistansların birçok çeşidi bunmakta ve her biri ayrı olarak üretilmektedir. Ancak bir rezistansın çalışma prensibi bellidir.
Tipik bir rezistans genellikle bir bobin, şerit (düz veya oluklu) veya bir lamba filamanına benzer bir şekilde ısı sağlayan bir tel düz veya spiral şekildedir. Elektrik akımı bu tel şeridin içinden geçtiğinde, kırmızı renkte yanar ve içinden geçen elektrik enerjisini her yöne yaydığı bir ısıya dönüştürür. Sektöre ve kullanılacağı cihaza bağlı olarak üretilen çok farklı çeşitlerde rezistanslar bulunmaktadır. Örneğin rezistansın içinde bazen nikrom olduğu gibi, rezistans çıplak olarak da kullanılabilmektedir. Genellikle daha sağlam ve dayanıklı hale getirilmek için seramik bir malzemeye gömülüdür. Rezistans Nedir, Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren direnç tellerine verilen genel isimdir. Rezistans oldukça yüksek ısılara karşı direnç gösteren bir üründür. Rezistansların içerisinde nikel, Rezistans Nedirdemir, krom ve alüminyum alaşımları bulunmaktadır. Rezistans, başta ısınma teknolojisi olmak üzere ağır sanayi, tekstil, elektrikli ev aletleri, termostatlar gibi alanlarda oldukça önemli bir yere sahiptir. Kullanılan malzemeye ve kullanım alanına göre çeşitlere ayrılan rezistanslar, gelişen teknoloji ile birlikte farklı alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Örneğin aynalara ısı verilmesiyle beraber rezistanslı aynalarda buharlaşma gibi bir sorun yaşanmamaktadır.
Rezistans Hakkında Bilgiler
Rezistans teli elektrik akımına karşı direnç göstermektedir. Elektrik konusunda direnç, iki uç arasına gerilim uygulanan bir maddenin elektrik akımına karşı gösterdiği direnme gücüne verilen isimdir. Direnç “R” veya “r” harfleriyle gösterilmektedir.
Rezistanslar kendi içerisinde, boru rezistans, fişek rezistans, çember rezistans, serpantin rezistans, otoklav rezistans gibi gruplara ayrılmaktadır. Fanlı sobalar başta olmak üzere panolarda, fritöz gibi ev aletlerinde, çamaşır makinelerinde, cam ısıtıcılarında, bazı plakalarda ve daha bir çok alanda kullanılmaktadır. Rezistans Teli nedir, Elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren direnç tellerine ‘rezistans’ denir. elektrikli ısıtma ve ısınma amaçlı olan cihazlarda ısıyı meydana getiren metal tellere rezistans denir. Rezistans TeliRezistansın içinde krom (Cr), alüminyum (AL) ve nikel (Ni) bulunan demir (Fe) alaşımlarından rezistans teli meydana gelir. Genel olarak halk arasında krom-nikel rezistans teli olarak bilinir. Rezistans telleri yuvarlak ve yassı olmak üzere iki gruba ayrılır. Rezistans teli nikel krom alüminyum ve demir alaşımlarına göre farklı çalışma sıcaklıklarına sahiptir.
Rezistans Ne İşe Yarar
Rezistans İmalatı, Rezistansın çalışma prensibi oldukça basit bir mantığa ve akabinde matematiğe dayanmaktadır. Örneğin elektriğin hangi oranda ısıya dönüşeceğinin hesaplanması sonucunda ısıtıcı cihazlar için bir direnç tespit edilmekte ve cihazın üretiminde bu niteliğe hizmet edecek materyaller kullanılmaktadır.
Rezistans Çeşitleri, Birçok sektörde kullanılan ve elektrikli aletler için olmazsa olmaz olarak bilinen rezistanslar, kullanılacak olan makine ya da cihazlara göre de farklı şekillerde kullanılmaktadır. Bu Rezistans Çeşitlerinedenle kullanılacak olan cihazlara uygun şekilde üretilmektedir. Nikel bazlı olan rezistanslar genellikle nikromdur. Nikromun rezistanslar için en popüler malzeme olmasının çeşitli nedenleri de elbette bulunmaktadır. Nikrom, yüksek bir erime noktasına sahiptir ve çok yüksek sıcaklıklarda bile oksitlenmez. Ayrınca ısındığı takdirde çok fazla genleşme yapmaz. Birçok rezistans çeşidi mevcuttur. Bunlar; Meme rezistanslar Saç Kelepçe rezistanslar Hava soğutmalı rezistanslar Enerji tasarruflu rezistanslar Fişek rezistanslar Sıcak yolluk rezistanslar Manifold rezistansı Boru rezistanslar Kalıp rezistansları Telli kaset ısıtıcılar Kafalı Su Isıtıcıları