Alüminyum Frenleme Direnci
Alüminyum frenleme direnci Sürücüler (hız kontrol cihazları) ile kontrol edilen AC ve DC elektrik motorlarının kısa sürede durmasını, hızının düşürülmesini ya da kontrol edilmesini sağlamak için “invertör frenleme dirençleri” kullanılır.
Frenleme Direnci Nedir?
Frenleme direnci nedir? Elektrik motorlarının çabuk durması veya normal hıza inmesi istendiği zaman, hız değiştiricinin (inverter) fren terminallerine uygun omik ve watt değerde direnç bağlanarak, motor tarafından üretilen enerji inverter de doğru akıma çevrilip frenleme direnci üzerinden ısıya dönüştürülür. Asenkron motor tarafından üretilen enerji inverter de doğru akıma çevrilir. Frenleme direnci üzerinden ısıya dönüştürülür. Frenleme direnci hız kontrol cihazında DC bara voltajının yükselmesini önlemek için kullanılan omik bir yüktür.
NEDEN FRENLEME DİRENCİ KULLANILMALIDIR?
Enerjisi kesilen motor durması istense de, o anda sahip olduğu kinetik enerji sayesinde bir süre daha dönmeye devam eder. Rotor dönmeye devam ettiği için motor bir generatör gibi çalışıp şebekeyi besler. Böyle durumlarda motorun çabuk durması veya normal hıza inmesi istenirse, hız değiştiricinin (inverterin) fren terminallerine uygun omik ve watt değerli direnç bağlanarak, motor tarafından üretilen enerji inverterde doğru akıma çevrilip, frenleme direnci üzerinden ısıya dönüştürülür. Burada dikkat edilmesi gereken iki önemli husus vardır. Frenleme direncinin omajı, invertörün kataloğunda verilen değerden kesinlikle az olmamalıdır. Eğer katalog değerinden fazla olursa frenleme süresi uzar. Frenleme direncinin gücü ise motorun kullanıldığı uygulamaya göre değişebilir. Ancak bir motor kendi gücünden daha fazla enerji üretemeyeceğinden, direncin gücünün de en fazla motor gücüne eşit olacağı da aşikârdır.
Dikkat
Her marka inverterin kendine göre ayrı direnç değerleri vardır. A markasının söz gelimi 7.5 kw sürücüsüne takılacak değer 50 ohm ise B markasının aynı güçteki sürücüsüne gereken değer 100 ohm olabilmektedir. Sadece omaj değeri değil Watt cinsinden dirençlerin gücü önemlidir.
Dirençlerde ağır şart – hafif şart kavramı vardır Bir matkap motoruna takılan direnç gücü ile (ohm olarak aynı olsa bile) bir vinç motoruna bağlanan direnç gücü aynı olamaz. Diğer önemli bir nokta ise ,kullandığınız marka ile ilgilidir. Her inverter firmasının kullanım kılavuzunda ,kullanılacak fren direnç değerleri ile ilgili bir bölüm mutlaka vardır.
Frenleme Direnci Kullanıldığı Uygulamalar
İnvertör Frenleme Dirençleri sürücülü motor uygulamalarının çoğunda kullanılır. Asansörlerde, Vinçlerde, bir çok sektörde kullanılan makine, pres gibi uygulamalarda, bazı otomatik kapı uygulamalarında, konveyör, yük arabaları ve yürüyen merdiven uygulamalarında, kablo, tel ve bazı tekstil fabrikalarının makaralama sistemlerinde, maden ocaklarında; karıştırma, taş kırma ve tambur uygulamalarında, bazı hibrit otomobillerde ve rüzgar türbinlerinde genel olarak frenleme direnci kullanılır.